Ylävireys!?

Tunti tällä viikolla kahdesti :)
Eilen
harjoiteltiin D-duuriskaalaa IV asemassa. Ylävireistä vetelyä. Pariäänien avulla tarkistukset, että päästään takaisin puhtauteen. Sama juttu etydissä eli vieläkään en hanskaa sormien välimatkojen pienuutta. Kivaa kun on ainakin mitä harjoitella :)
Hain Joutseneenkin eilen illalla kotona loppupuolen ylävireisyyteen puhtautta ja ilman viulua jousikäteen imua ja lennokkuutta. Aamulla lauloin töihin ajaessa melodiaa, haparoin siihen sopivaa dramatiikkaa. Poikani 15 v. totesi eilen, että soitan aiempaa puhtaammin ja että viulussani on nyt kauniimpi ääni.

Tänään U oli mukana opettamassa M:aa ja kuunteli tuntia. Neuvoi jousikäteen ehkäpä osaltaan ratkaisevan jutun. Jousikäden kaikkien sormien pitää levätä jousen päällä, siten alkaa ääni purra ihan toisella tavalla. Hän näytti ensin, ja minäkin sain äänen ihan toisella tavalla aikaan, kun tein sitten perässä. Käsi siis lepää jousella. Vaihdettiin hiukan otetta siinä samalla. On se ihmeellistä, millaiset pienet asiat voivat muuttaa koko homman, että tuntuu jotenkin varmemmalta soittaa.

Vibrato. Peilin edessä katsottiin M:n kanssa nivelen viplotusta taas, ja pikku hiljaa alkaa sormille löytyä oikeampi asento, että liike lähtee rennosti kulkemaan. Läksynä jatkuva vibrato nimetön-keskisormi. Viereiset sormet aina rentoina. Pitkään punottiin sormien pudotuksen ja irroituksen ajoittamista.

Joutsen meni aika pieleen minun mielestäni tänään. Itse asiassa en ollut lainkaan tyytyväinen tunnilla soittamiseeni. Mutta sitten M antoi luvan liioitella. Olen luonut itselleni kappaleeseen tarinan, mutten osannut sitä ollenkaan tänään tuoda esiin. No, kotona äsken liioittelin oikein kunnolla, ja mies heti totesi, että paras mitä on kuultu. !!!  Taidan alkaa päästä jyvälle, mikä laji tää oikein on. Hyvä laji!!